Tuesday, 4 August 2020

करिश्माई पेय है चावल का मांड/Rice is a charismatic drink

करिश्माई पेय है चावल का मांड
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दिनेश कुकरेती
मांड यानी राइस वॉटर (उबले चावल का बचा हुआ पानी) अपने आप में एक स्वादिष्ट व्यंजन है। एक बार कोई मांड का स्वाद चख ले तो उसका मुरीद बन जाएगा। प्रेशर कूकर के चलन में आने से पहले पहाड़ में जब लोग डेगची या पतीले में चावल पकाया करते थे, तब मांड जरूर पसाया (निकाला) जाता था। ग्रामीण इलाकों में तो आज भी मांड लोगों का प्रिय पेय है। बच्चों में मांड पीने के लिए झगड़ा तक हो जाता है।

खास चावल का खास मांड
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जैसे चावल, वैसा मांड। मसलन उखड़ी (असिंचित खुशबूदार चावल) या बासमती जैसे चावल का मांड लाजवाब होता है। अगर ज्वाटू, कफल्या या कल़ौ प्रजाति के चावल का मांड हो तो कहने ही क्या। यह मांड इतना गाढ़ा होता है कि ठंडा होने पर थाली में जम जाता है। आप इसे छुरी से पनीर की तरह छोटे-छोटे टुकड़ों में काट सकते हैं।

विटामिन, फाइबर व कॉर्बोहाइड्रेट से भरपूर
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मांड को गुड़ या चीनी मिलाकर पिया जाए तो ज्यादा मजा आता है। लेकिन, अगर आप नमकीन मांड पीना चाहते हैं तो धनिया व लहसुन वाला नमक मिलाकर सूप की तरह पियें। पौष्टिकता से लवरेज इस मांड में स्टार्च व विटामिन की भरमार होती है। विटामिट 'बीÓ, 'सीÓ व 'ईÓ के अलावा इसमें कॉर्बोहाइड्रेट समेत अन्य खनिज पदार्थ प्रचुर मात्रा में पाए जाते हैं।

कई व्याधियों की रामबाण औषधि
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सामान्य पेचिश, मरोड़ व आंव में मांड को रामबाण औषधि माना गया है। इसके लिए एक चौड़े बर्तन में गर्मागर्म मांड निकालकर उसमें गुड़, मिश्री व थोड़ा-सा घर का शुद्ध घी मिला लें। बर्तन को कुछ देर इस तरह ढककर रखें कि भाप की बूंदें उसी में गिरें। जब मांड लगभग ठंडा हो जाए तो ढक्कन को हटा दें। आप देखेंगे कि ढक्कन से कटोरे में भाप की बूंदें टपक रही हैंं। इस मांड को पीने से दो-तीन दिन में पेचिश व आंव की शिकायत बिल्कुल दूर हो जाती है।

मां का दूध बढ़ाने में सहायक
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प्रसूति के बाद मां का दूध बढ़ाने में भी मांड का उपयोग पीढिय़ों से होता आया है। इसके लिए सभी तरह के लाल चावल, उखड़ी व बासमती चावल का मांड निकाल लें। इसमें घी व गुड़ डालकर जच्चा को पिलाने से उसके स्तनों में दूध बढ़ जाता है।

सूप की तरह ला सकते हैं उपयोग में
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मांड में नमक और भुना जीरा मिलाने से अच्छा स्वास्थ्यवद्र्धक पेय तैयार हो जाता है। सूप की तरह उपयोग में लाने के लिए इसमें सूखा पुदीना और सामान्य नमक की जगह काला नमक मिला लें।

ऐसे तैयार करें मांड
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मांड बनाने के लिए बड़ी पतीली में चावल को उससे दोगुना ज्यादा पानी में उबाल लें। अच्छी तरह उबाल आने पर पतीली को ढककर आंच धीमी कर दें। करीब दस-बारह मिनट बाद चावल के एक दाने को मसलकर चेक करें। यदि वह आसानी से दब जाए तो उबले पानी यानी मांड को किसी दूसरे बर्तन में निकाल लें। इसे आप गुड़, चीनी अथवा नमक मिलाकर पी सकते हैं।
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Rice is a charismatic drink
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Dinesh Kukreti
Mand water, rice water (leftover water of boiled rice) is a delicious dish in itself.  Once someone tastes the earth, it will become a murid.  Before the pressure cooker entered the mountain, when the people used to cook rice in Daigachi or pot, the Mand was definitely cooked.  Even in rural areas, Mand is the favorite drink of the people.  In children, there is a fight to drink the pot.

Special rice rice
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Like rice, like wheat.  For example, rice flour such as ukhadi (non-irrigated aromatic rice) or basmati is excellent.  What to say if there is rice malt of Jwatu, Kaflya or Kalau species.  This pot is so thick that it cools in the plate when it is cold.  You can cut it into small pieces like cheese with a knife.

Rich in vitamins, fiber and carbohydrates
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Drinking mixed with jaggery or sugar is much more enjoyable.  But, if you want to drink salty morsels then mix salt with coriander and garlic and drink it as a soup.  Lavage, nutritiously, this pot is full of starch and vitamins.  In addition to Vitamit 'B', 'C' and 'E', other mineral substances including carbohydrates are found in abundance in it.

Panacea
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In normal dysentery, torsion, and gooseberry, it is considered a panacea.  For this, take out hot pot in a wide pot, mix jaggery, sugar candy and a little pure ghee in it.  Keep the vessel covered for some time in such a way that the drops of steam fall into it.  When the starch is almost cool, remove the lid.  You will see drops of steam dripping from the lid into the bowl.  By drinking this pot, the problem of dysentery and amoe in two to three days is completely removed.

Helpful in increasing breast milk
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After maternity, it has been used by generations to increase breast milk.  For this, take out all the products of red rice, unripe and basmati rice.  By adding ghee and jaggery to it, feeding the mother milk increases milk in her breasts.

Can be used as a soup
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A good healthy drink is prepared by adding salt and roasted cumin seeds to the starch.  To use as a soup, add dry mint and black salt instead of normal salt.

Prepare Mand like this
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Boil rice in a large pot of water twice as much to make a pan.  After boiling well, cover the pan and reduce the flame.  After about ten to twelve minutes, mash a grain of rice and check.  If it is easily suppressed then take out the boiled water in some other vessel.  You can drink it by mixing jaggery, sugar or salt.

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